2019. július 17. szerda,
Pályaorientáció és pályatanácsadás
 

 
 
Security Image

  Biztonsági kód: 
  

Leiratkozás 
Vajon hol érdemes szakmai nyelvvizsgát csinálni?
(2009-05-27 09:12:00)

Egyre több nyelvi központ kínálja szakmai nyelvvizsgáit azoknak a hallgatóknak, akiknek az egyetem vagy a fõiskola évei alatt számot kell adniuk gazdasági, üzleti, idegenforgalmi vagy éppen pénzügyi idegennyelv-tudásukról.

Egyre több egyetem és fõiskola követeli meg hallgatóitól a szakmai nyelvvizsgát – aki nem rendelkezik legalább egy nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, az nem kaphat diplomát. Az [origo]-nak nyilatkozó tanárok szerint ezzel nem járnak rosszul a hallgatók, a szakmai nyelvvizsgára ugyanis nem nehezebb felkészülni, mint egy általánosra, ráadásul speciális nyelvtudás nélkül ma már szinte esély sincs az elhelyezkedésre.  Kostyál-Homm Katalinnal, a szakmai nyelvtanfolyamokat szervezõ Business Focus Nyelvstúdió vezetõjével sorra vettük a legfontosabb szakmai nyelvvizsgákat.

Oeconom

Az Oeconom gazdasági nyelvvizsgát nemcsak angolból, hanem németb
õl, franciából, spanyolból, olaszból és orosz nyelvbõl is letehetik a hallgatók. Az utóbbi években a vizsgarendszer elõnyére változott, hallgatóbarát lett, azt nézik, amit tud a vizsgázó, de a színvonal továbbra is magas! A vizsga száznyolcvan perces, kétnyelvû, az írásbeli vizsga 3 részbõl tevõdik össze: önálló szövegalkotás, melynek keretén belül adott szempontok valamint szöveges impulzus alapján önálló témakifejtést várnak a vizsgázótól a felvetett témában szótár segítségével Ezt követik a szókincs és nyelvtani tudást mérõ feladatok.  Végül a szövegértési feladatok jönnek, melyek mind egy szöveghez kötõdnek. A szövegeket a feladatlap összeállítói általában a legnevesebb gazdasági lapokból, például a The Economistból veszik át, amelyeknek a szókincse igényes és roppant színvonalas. Az önálló szövegalkotási résznél megengedett csak a szótárhasználat.

A szóbeli vizsga is több részb
õl áll: a hallgatóknak magyar és idegen nyelvû gazdasági szövegeket kell tömöríteniük a célnyelven, szituációs feladatokat kell megoldaniuk, önállóan kell beszélniük egy gazdasági témáról, mely kapcsolódik a célnyelvû tömörítendõ cikkhez, ezzel nagy segítséget nyújtva a hallgatónak. Természetesen itt is a szóbeli vizsga része a hallás utáni szövegértési gyakorlat sor.

Hol?
Budapesti Corvinus Egyetem
Milyen nyelvb
õ
l?
Angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz
Mikor?
Évente három vizsgaid
õszak van: december-január, május-június, augusztus-szeptember

BME gazdasági nyelvvizsga

A BME-n angolból, németb
õl évente háromszor, franciából pedig évente egyszer szerveznek nyelvvizsgát. Az írásbeli feladatsor három részbõl áll, a hallgatóknak többek között hivatalos levelet és grafikonelemzést is kell készíteniük, de mindkettõhöz használhatnak nyomtatott szótárat. „Ez a feladatsor komplex tudást igényel, mert sokoldalúak a feladatok. Mind szóban, mind írásban nagy hangsúlyt fektetnek az önálló megnyilatkozásra, de a nyelvtani tesztre is sokat kell készülni” - mondja Kostyál-Homm Katalin.

A szóbeli vizsgán a szakmai beszélgetés után egy gazdasági témáról önállóan kell beszélniük a vizsgázóknak, majd szituációs feladatot kell megoldaniuk. A szóbelit a hallás utáni szövegértést ellen
õrzõ teszt egészíti ki. „A szóbeli témakörök a gyakorlati életre összpontosítanak, a használható, de igényes szókincset kérik számon a vizsgáztatók” - véli Kostyál-Homm Katalin.

Hol?
Business Focus Nyelvstúdió, Budapesti M
û
szaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Milyen nyelvb
õ
l?
Angol, német, francia
Mikor?
Angolból és németb
õl évente három vizsgaidõ
szak van: január, május, október
Franciából évente egy vizsgaid
õszak van, májusban

Zöld Út

A Zöld Út nyelvvizsgarendszerben, mely a gödöllõi Szent István Egyetem akkreditált vizsgája kevés partnere közremûködése mellett, elsõsorban az egyetem szervezésében lehet levizsgázni, ennek ellenére évrõl évre egyre többen választják ezt a típust angolból, németbõl és franciából is. Az írásbeli kettõ részbõl áll, a feladatok megoldására kétszáz percet kapnak a vizsgázók – ennyi idõ alatt többek között szaknyelvi levelet kell fogalmazniuk megadott szempontok alapján, illetve fordítási feladat is van. Ez utóbbihoz lehet szótárat használni, a levélhez azonban nem. A szövegértési feladatok több szöveghez kötõdnek. Ugyan nincs kimondottan nyelvtani teszt, de a vizsgázó nyelvtani tudását erõteljesen mérik az önálló szövegalkotási feladatban. Az írás és szóbeli vizsga csak egyszerre rakható le, mely nem annyira hallgatóbarát megoldás.

A szóbeli vizsgán szituációs feladat, hallás utáni szövegértés és grafikonelemzés is szerepel, de a vizsgázóknak folyékonyan kell tudniuk társalogni szakmai témákról is. Ugyan a hallgatók között a Zöld Út nyelvvizsgáról az terjedt el, hogy ez az egyik legkönnyebb nyelvvizsga, Kostyál-Homm Katalin szerint erre is kell azért készülni, de tény, hogy elismertségben és objektív tudásszint mérésben lemarad a többit
õl „Ennél a típusnál valóban a kommunikációs készség ellenõrzése a leghangsúlyosabb, de tudni itt is kell. A témakörök inkább nem annyira elméletiek, inkább a gyakorlati életre koncentrálnak. A szövegértés és a nyelvtan itt sem elhanyagolható, mert már három súlyos hibánál keményen lepontoznak” - magyarázza a nyelvtanár.

Hol?
Gödöll
õ
, Szent István Egyetem
Milyen nyelvb
õ
l?
Angol, német, francia
Mikor?
Évente három vizsgaid
õszak van: március, május, november

KITEX Nyelvvizsga

Angolból és németb
õl tehet kereskedelmi és vendéglátó-idegenforgalmi szaknyelvi vizsgát az, aki a KITEX nyelvvizsgát választja. Mindkét témakörben három részbõl áll az írásbeli: a hallgatóknak két fogalmazást kell írniuk, feleletválasztós tesztet, és ún. „lyukas szöveg” feladatokat is meg kell oldaniuk, minderre százötven percük van. Ugyan a szóbeli vizsgán nincsen felkészülési idõ, nem is kell részletekbe menõen, tételesen ismertetni az adott témakört. A bemutatkozás után szakmai társalgás és egy szituációs feladat következik – mindez kommunikáció- és gyakorlatorientált.

Hol?
Kitex Nyelvvizsgaközpont, Budapest
Milyen nyelvb
õ
l?
Angol, német
Mikor?
Évente három vizsgaid
õszak van: január, április, október

BGF Nyelvvizsga

A Budapesti Gazdasági F
õiskola nyelvi központja háromféle szakmai nyelvvizsgát kínál a hallgatóknak: üzleti, idegenforgalmi és pénzügyi szaknyelvbõl is letehetõ a kétnyelvû vizsga. Az írásbeli mindhárom területen ugyanolyan, százharminc percet kapnak a vizsgázók a három részbõl álló feladatsor megoldására – többek között egy százötven szavas idegen nyelvû szöveget, e-mailt, üzleti levelet vagy jelentést kell fogalmazni a magyarul megadott szempontok alapján, szótár segítségével. Nagy hangsúlyt fektet ez a vizsgatípus a nyelvtani, szókincsbeli tudásra. Sok rövidebb feladatot kell megoldani viszonylag kevés idõ alatt.

A szóbelin a szakmai társalgás után a vizsgázóknak önállóan kell kifejteniük gondolataikat egy adott témáról, szöveget kell tömöríteniük, valamint egy szituációs feladatot is meg kell oldaniuk – mindezt a hallás utáni szövegértést mér
õ magnóhallgatás egészíti ki. Sem az írásbeli, sem a szóbeli rész nem egyszerû, részletekbe menõen vizsgálják mind a nyelvtani jártasságot és a kommunikációs készséget, mind a szókincset. „Magas színvonalú nyelvvizsgáról van szó. Itt is az elmélet dominál, de a nyelvtani tudást is ellenõrzik a feladatok. Azoknak ajánlom, akik valóban járatosak az adott témában, és nem félnek a kihívásoktól” - mondja Kostyál-Homm Katalin, aki úgy véli, az idegenforgalmi vizsga szókincse például közel sem olyan hétköznapi, mint ahogy azt elsõre gondolnánk. „Nagy hangsúlyt fektetnek a szakszavakra, ráadásul a szövegértési feladatokhoz valamennyi gazdasági szókincs is kell” - magyarázza.

Hol?Budapesti Gazdasági Fõiskola, Szolnoki Fõiskola
Milyen nyelvb
õ
l?
Üzleti nyelvvizsga: angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz (kínai, japán)
Idegenforgalmi nyelvvizsga: angol, német, francia, olasz, spanyol
Pénzügyi nyelvvizsga: angol, német
Mikor?
Évente három vizsgaid
õ
szak van: december-január, május-június, augusztus-szeptember

 

forrás: origo.hu   Nyomtatható változat

   Szólj hozzá

   Cikk továbbküldése

« Vissza az előző oldalra   
Tippek állásinterjúra a Hegy' Karriergyárban
"Nincs tökéletes munkavállaló, nem kell arra törekedni, hogy ...
Mennyit lehet keresni diákként?
A hétvégével kitör a vakáció, a diákok közül pedig sokan ...
ÜZLETI ESETTANULMÁNYÍRÓ VERSENY
Az Edutus Fõiskola szakkollégiumi rendszert indított annak ér ...
ÚJMÉDIÁS ÜZLETI MODELLEK SZAKKOLLÉGIUM
Az Edutus Fõiskola szakkollégiumi rendszert indított annak ér ...
Karrier
Hír címedátum
Nettó 170 ezer forint kezdõ fizetés?2013-04-15 15:19:00
A Károli hallgatója lett az Év Hallgatói Újságírója2013-04-15 15:14:00
Mi lesz a magyar pilótaképzéssel?2013-03-21 08:39:00
A Harvard a világ legjobb egyeteme2013-03-06 09:33:00
Megújult az Europass2013-02-25 09:35:00
Sok fiatalnak nincs munkája és megtakarítása2013-02-19 09:14:00
Ezekben az ágazatokban a legjobb a fizetés 2013-01-28 14:00:00
Az álláskeresõk egyharmada beszél idegen nyelvet2013-01-16 08:52:00
A leghatásosabb álláskeresõs ötletek2013-01-02 08:29:00
A diákok 67%-a a jó fizetés alapján választ pályát2012-12-11 11:06:00
Felértékelõdött a tapasztalat az álláspiacon2012-12-10 09:12:00
Fizetési igények és a legnépszerûbb munkahelyek2012-11-20 08:36:00
Pályakezdõ jogászból sikeres munkanélküli 2012-11-10 16:54:00
Magyar egyetemekkel mûködik együtt a Bosch2012-10-02 09:50:00
Fejvadászok csapnak le az orvosokra2012-09-25 09:33:00
Minden harmadik magyar túlképzettnek érzi magát2012-09-13 09:26:00
Továbbképzés diplomásoknak a BKF-en2012-09-06 11:17:00
Ezt ne csináld az állásinterjún 2012-08-30 08:09:00
Milyen diploma kell a jól fizetõ álláshoz?2012-08-27 10:42:00
Ezek a legjobban fizetett szakmák2012-08-23 09:24:00
240 ezret kap egy diplomás pályakezdõ2012-08-01 09:04:00
Mi vonzza a HR-es tekintetét egy önéletrajzban?2012-07-23 11:07:00
Interjú a Rektori Konferencia leköszönõ elnökével2012-07-13 10:11:00
Ki vállalhat diákmunkát?2012-06-29 11:16:00
Hibák a karrierépítés során2012-06-19 09:52:00
Mennyit lehet keresni diákmunkával?2012-06-05 11:04:00
Új technológia az állásbörzék piacán2012-05-25 13:34:00
Munka nélkül a fiatalok?2012-05-22 09:24:00
Mennyit ér a bölcsészdiploma? 2012-05-21 10:40:00
A legjobban fizetett és legkeresettebb szakmák nyolc év múlva2012-05-16 12:02:00
Nem sokat ér az érettségi2012-05-08 09:00:00
Figyelj oda a nonverbális kommunikációra is!2012-05-04 09:54:00
Négybõl három hallgató dolgozik az egyetem mellett2012-04-24 14:09:00
Rajta vagy a Facebookon? Így ne bukj el egy állást!2012-04-10 08:41:00
Bárki elolvashatja Orbán Viktor szakdolgozatát2012-04-05 09:26:00
Melyik diplomával találsz állást?2012-03-29 09:03:00
Ezeket a szavakat ne felejtsd ki az önéletrajzból2012-03-20 11:51:00
Az egyenlõ bérek az Unióban sem léteznek2012-03-12 11:37:00
Mit tegyél, hogy elolvassák az önéletrajzodat?2012-03-09 09:00:00
Szükség van a mérnökökre és a pénzügyi szakemberekre2012-03-05 11:21:00


fisz google  

Könyvajánló
© Copyright 2019