2024. július 23. kedd,
Pályaorientáció és pályatanácsadás
 

 
 
Security Image

  Biztonsági kód: 
  

Leiratkozás


Bannerhely száma: 206
Méret: 120 x 240 pixel

FISZ pályázat és a helyszín bemutatása
 

Dél-dunántúli közlekedésbiztonsági napok Pogányban

Az élményközpontú és ökológiai szemléletformáló, egyedi jellegû, innovatív gyermekpark a pogányi völgyben, a Pécstõl 10 km-re fekvõ Pogány település határában gyönyörû természeti környezetben került megvalósításra 2015 õszi átadással. A parkban a fiatalok egészséges szemléletformálását élményszerûen, szórakoztató turisztikai attrakciós elemek igénybevételével kívánják elérni. A projekt megvalósítójával és üzemeltetõjével kialakított szoros együttmûködés biztosítja a „Felsõoktatási és Középiskolás Diákközpontú Szellemiségért és Világért" Egyesület (továbbiakban: FISZ Egyesület) számára az élménypark adta lehetõségeket.

Pécs és környéke közkedvelt turisztikai célpont kulturális szempontból és a történelem hagyatéka által – erre a népszerûségre és a népszerûségbõl fakadó turizmusra is építettek a megvalósítók, amikor szórakoztatva oktató gyermekpark létrehozásába fogtak.

A gyermekpark létesítésének indokoltsága alapvetõen a társadalmi hasznosságon nyugodott. A magyar nagyvárosokból jó minõségû úton elérhetõ, edutainment elemeket is felvonultató tematikával rendelkezõ park festõi szépségû környezete önmagában befolyásoló tényezõvé lépett elõ, megerõsítette azt a környezeti nevelési munkát, melyet a park végez látogatói formálása kapcsán.

A környezettudatos szülõk örömmel viszik gyermekeiket egy olyan létesítménybe, mely amellett, hogy szórakoztatja az egész családot, egészséges és természet-közeli helyszínen található, sõt a környezeti fenntarthatóság szellemében fejleszti a látogatókat.

A desztináció turisztikai kínálatában kiemelt szerepet kapnak a túrák, a természet szeretetére épülõ programok, a park ezeket egészíti ki egy szemléletformáló, de emellett szórakoztató létesítményekkel.

Közlekedésbiztonság, alapkoncepció

Több nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy az iskolások közel fele szeretne kerékpárral (rollerrel) iskolába járni, azonban ezt közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva a szülõk és az iskolák is ellenzik. Olyan környékeken, ahol csak kevés szülõ kerékpározik, a gyerekeknél nem válhat szokássá a kerékpározás, és az ehhez szükséges képességeket se tudják elsajátítani. Ilyen esetekben különbözõ kampányokkal taníthatjuk meg a gyerekeket a biztonságos kerékpározásra és így szokásukká is válhat a kerékpározás, sõt, hatással lehetünk szüleik közlekedési szokásaira.

A tervezett kerékpáros kampány során elérhetjük, hogy mind a szülõk, mind gyermekeik biztonságos, szórakoztató és hatásos közlekedési eszközként tekintsenek a kerékpárra. Ehhez tartozik a biztonságos kerékpárkezelés oktatása, a kerékpározás iskolán kívüli tevékenységekbe való beépítése, kerékpáros programok és események szervezése.

A kerékpáros kampányokat leginkább olyan településeken lehet alkalmazni, ahol a gyerekek kerékpározható távolságban laknak az iskolától, legtöbbjüket mégis kocsival viszik szüleik iskolába, így az intézmény környezete éppen a szülõk autói miatt válik közlekedésbiztonsági szempontból veszélyessé.

Kampányunk céljai

 • a gyermekek, szüleik és tanáraik bevonása a közlekedésbiztonsági kampányba, a kerékpárhasználat népszerûsítésébe, a biztonságos közlekedés elméleti és gyakorlati tudnivalóinak ismereteibe,
 • a helyi önkormányzattal való közös munka mélyítése, a környék intézményeinek bevonása, az Ormánság, valamint a Dél-dunántúli régió érdeklõdõ intézményeinek bevonása, országos hatás elérése
 • elméleti és gyakorlati képzés, értékelés megvalósítása a kresz-pályán, valamint a szerpentines bringapályán
 • a résztvevõk, a szülõk és az oktatók részére ismeretanyagok, oktatófüzetek biztosítása,
 • a résztvevõk eredményeinek elismerése, „vezetõi engedélyek” kiadása,
 • a kampány napjain gyakorlati koordinátorok foglalkoztatása, az eszközök biztosítása,
 • a célkitûzések, az ismeretanyagok, az eredmények és a kampány tudnivalóival kapcsolatos információk online megosztása, a szakmai tartalmak hozzáférésének biztosítása.

A területen kialakított kresz-pálya maradéktalanul szolgálja a Generali közlekedésbiztonsági program céljait. A program tapasztalatainak, valamint a nemzetközi tapasztalatok felhasználásával egy hosszú távú, fontos társadalmi ügyet szolgálatába lehetne állítani a közlekedésbiztonsági oktatási célokat kiszolgáló létesítményeket, melyet ez az új, izgalmas, állandó helyszín még jobban népszerûsít, sõt rendszeresen lehetne otthona közlekedésbiztonsági programoknak, versenyeknek, tanítva az iskolákból szervezetten érkezõ gyerekeket – így pótolva mindazt az ismeretet, mely a téma kapcsán a magyar oktatási rendszerbõl hiányzik.

Célok és eszközök

 • Tekintettel arra, hogy a 6-10 éves gyermekek egyre aktívabb úthasználók, fel kell készíteni õket a veszélyekre, az óvatos viselkedésre.
 • A pogányi kreszpálya teljességre törekszik: gyerekeknek számára testreszabott anyagot ad, de a szülõket is fejleszti a témában.
 • A szülõk a veszélyek megelõzéshez kapnak segédanyagokat, információkat.
 • Cél a szülõk és gyerekek körében meghonosítani a biztonságos, balesetmentes közlekedést a mindennapok szintjén. Ez segíti a közúti biztonságot és a nagyobb mobilitást.
 • Az egyszerû szabályok, a közúti felelõsség és fenntarthatóság játékos, élvezhetõ formában történõ elsajátítását követõen a résztvevõk élõben bizonyíthatják tudásukat, hiszen ami kipróbálható, megtapintható, megtapasztalható, gyakorlati módszer és ismeret, az sokkal jobban megmarad a gyermekekben: gokarttal a kreszpályán, kerékpárral és az egyre népszerûbb rollerrel a szerpentinen.
 • A gyerekek konkrét feladatokat oldhatnak meg a pályákon, ezáltal mélyítve el tudásukat, szerezve a gyakorlat során is felhasználható és alkalmazható ismeretet.
 • Az elméleti és gyakorlati oktatást követõen a sikeresen teljesítõ lelkes vállalkozók teljesítményük elismerése gyanánt emléklapot, egyfajta „vezetõi engedélyt” kapnak.
 • A programon résztvevõ gyermekek a rendezvény által hiánypótló ismeretekkel felvértezve tudják segíteni saját maguk és társaik biztonságos közlekedését.
 • A programon résztvevõ minden gyermek fényvisszaverõ pattintós szalagot vagy mellényt kap ajándékba.

Helyszín

Az elmaradott Dél-dunántúli régióban, az egyik leghátrányosabb helyzetû térség (Ormánság) határán, de Pécshez közel, Pogányban, a Zsályaligetben.

„Vezetõi engedély” kiadása

Mind a szerpentines bringapályán, mind a kreszpályán lehetõséget biztosítunk az elméleti és gyakorlati oktatáson is részt vevõ érdeklõdõk számára, hogy vizsgát tegyenek megszerzett tudásukból, melynek sikeres teljesítése után Generali „vezetõi engedélyt” kapnak a szervezõktõl.
fisz google  

Könyvajánló

Warning: Division by zero in /var/www/html/hu.fisz.www/elemek/jobbmenu.inc on line 202

Warning: Division by zero in /var/www/html/hu.fisz.www/elemek/jobbmenu.inc on line 203
Logikai egypercesek 1.

© Copyright 2024