2018. január 19. péntek,
Pályaorientáció és pályatanácsadás
 

 
 
Security Image

  Biztonsági kód: 
  

LeiratkozásFISZ pályázat és a helyszín bemutatása
 

Dél-dunántúli közlekedésbiztonsági napok Pogányban

Az élményközpontú és ökológiai szemléletformáló, egyedi jellegű, innovatív gyermekpark a pogányi völgyben, a Pécstől 10 km-re fekvő Pogány település határában gyönyörű természeti környezetben került megvalósításra 2015 őszi átadással. A parkban a fiatalok egészséges szemléletformálását élményszerűen, szórakoztató turisztikai attrakciós elemek igénybevételével kívánják elérni. A projekt megvalósítójával és üzemeltetőjével kialakított szoros együttműködés biztosítja a „Felsőoktatási és Középiskolás Diákközpontú Szellemiségért és Világért" Egyesület (továbbiakban: FISZ Egyesület) számára az élménypark adta lehetőségeket.

Pécs és környéke közkedvelt turisztikai célpont kulturális szempontból és a történelem hagyatéka által – erre a népszerűségre és a népszerűségből fakadó turizmusra is építettek a megvalósítók, amikor szórakoztatva oktató gyermekpark létrehozásába fogtak.

A gyermekpark létesítésének indokoltsága alapvetően a társadalmi hasznosságon nyugodott. A magyar nagyvárosokból jó minőségű úton elérhető, edutainment elemeket is felvonultató tematikával rendelkező park festői szépségű környezete önmagában befolyásoló tényezővé lépett elő, megerősítette azt a környezeti nevelési munkát, melyet a park végez látogatói formálása kapcsán.

A környezettudatos szülők örömmel viszik gyermekeiket egy olyan létesítménybe, mely amellett, hogy szórakoztatja az egész családot, egészséges és természet-közeli helyszínen található, sőt a környezeti fenntarthatóság szellemében fejleszti a látogatókat.

A desztináció turisztikai kínálatában kiemelt szerepet kapnak a túrák, a természet szeretetére épülő programok, a park ezeket egészíti ki egy szemléletformáló, de emellett szórakoztató létesítményekkel.

Közlekedésbiztonság, alapkoncepció

Több nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy az iskolások közel fele szeretne kerékpárral (rollerrel) iskolába járni, azonban ezt közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva a szülők és az iskolák is ellenzik. Olyan környékeken, ahol csak kevés szülő kerékpározik, a gyerekeknél nem válhat szokássá a kerékpározás, és az ehhez szükséges képességeket se tudják elsajátítani. Ilyen esetekben különböző kampányokkal taníthatjuk meg a gyerekeket a biztonságos kerékpározásra és így szokásukká is válhat a kerékpározás, sőt, hatással lehetünk szüleik közlekedési szokásaira.

A tervezett kerékpáros kampány során elérhetjük, hogy mind a szülők, mind gyermekeik biztonságos, szórakoztató és hatásos közlekedési eszközként tekintsenek a kerékpárra. Ehhez tartozik a biztonságos kerékpárkezelés oktatása, a kerékpározás iskolán kívüli tevékenységekbe való beépítése, kerékpáros programok és események szervezése.

A kerékpáros kampányokat leginkább olyan településeken lehet alkalmazni, ahol a gyerekek kerékpározható távolságban laknak az iskolától, legtöbbjüket mégis kocsival viszik szüleik iskolába, így az intézmény környezete éppen a szülők autói miatt válik közlekedésbiztonsági szempontból veszélyessé.

Kampányunk céljai

 • a gyermekek, szüleik és tanáraik bevonása a közlekedésbiztonsági kampányba, a kerékpárhasználat népszerűsítésébe, a biztonságos közlekedés elméleti és gyakorlati tudnivalóinak ismereteibe,
 • a helyi önkormányzattal való közös munka mélyítése, a környék intézményeinek bevonása, az Ormánság, valamint a Dél-dunántúli régió érdeklődő intézményeinek bevonása, országos hatás elérése
 • elméleti és gyakorlati képzés, értékelés megvalósítása a kresz-pályán, valamint a szerpentines bringapályán
 • a résztvevők, a szülők és az oktatók részére ismeretanyagok, oktatófüzetek biztosítása,
 • a résztvevők eredményeinek elismerése, „vezetői engedélyek” kiadása,
 • a kampány napjain gyakorlati koordinátorok foglalkoztatása, az eszközök biztosítása,
 • a célkitűzések, az ismeretanyagok, az eredmények és a kampány tudnivalóival kapcsolatos információk online megosztása, a szakmai tartalmak hozzáférésének biztosítása.

A területen kialakított kresz-pálya maradéktalanul szolgálja a Generali közlekedésbiztonsági program céljait. A program tapasztalatainak, valamint a nemzetközi tapasztalatok felhasználásával egy hosszú távú, fontos társadalmi ügyet szolgálatába lehetne állítani a közlekedésbiztonsági oktatási célokat kiszolgáló létesítményeket, melyet ez az új, izgalmas, állandó helyszín még jobban népszerűsít, sőt rendszeresen lehetne otthona közlekedésbiztonsági programoknak, versenyeknek, tanítva az iskolákból szervezetten érkező gyerekeket – így pótolva mindazt az ismeretet, mely a téma kapcsán a magyar oktatási rendszerből hiányzik.

Célok és eszközök

 • Tekintettel arra, hogy a 6-10 éves gyermekek egyre aktívabb úthasználók, fel kell készíteni őket a veszélyekre, az óvatos viselkedésre.
 • A pogányi kreszpálya teljességre törekszik: gyerekeknek számára testreszabott anyagot ad, de a szülőket is fejleszti a témában.
 • A szülők a veszélyek megelőzéshez kapnak segédanyagokat, információkat.
 • Cél a szülők és gyerekek körében meghonosítani a biztonságos, balesetmentes közlekedést a mindennapok szintjén. Ez segíti a közúti biztonságot és a nagyobb mobilitást.
 • Az egyszerű szabályok, a közúti felelősség és fenntarthatóság játékos, élvezhető formában történő elsajátítását követően a résztvevők élőben bizonyíthatják tudásukat, hiszen ami kipróbálható, megtapintható, megtapasztalható, gyakorlati módszer és ismeret, az sokkal jobban megmarad a gyermekekben: gokarttal a kreszpályán, kerékpárral és az egyre népszerűbb rollerrel a szerpentinen.
 • A gyerekek konkrét feladatokat oldhatnak meg a pályákon, ezáltal mélyítve el tudásukat, szerezve a gyakorlat során is felhasználható és alkalmazható ismeretet.
 • Az elméleti és gyakorlati oktatást követően a sikeresen teljesítő lelkes vállalkozók teljesítményük elismerése gyanánt emléklapot, egyfajta „vezetői engedélyt” kapnak.
 • A programon résztvevő gyermekek a rendezvény által hiánypótló ismeretekkel felvértezve tudják segíteni saját maguk és társaik biztonságos közlekedését.
 • A programon résztvevő minden gyermek fényvisszaverő pattintós szalagot vagy mellényt kap ajándékba.

Helyszín

Az elmaradott Dél-dunántúli régióban, az egyik leghátrányosabb helyzetű térség (Ormánság) határán, de Pécshez közel, Pogányban, a Zsályaligetben.

„Vezetői engedély” kiadása

Mind a szerpentines bringapályán, mind a kreszpályán lehetőséget biztosítunk az elméleti és gyakorlati oktatáson is részt vevő érdeklődők számára, hogy vizsgát tegyenek megszerzett tudásukból, melynek sikeres teljesítése után Generali „vezetői engedélyt” kapnak a szervezőktől.
fisz google  

Könyvajánló
Fogalomtár

Képzéskereső
hol
szöveg
típus
téma
forma
Sajtószoba
A FISZ Szerkesztőség és Hírügynökség fő tevékenysége a sajtó képviselői számára biztosított rendszeres hírszolgáltatás.

Regisztrációhoz kérjük, kattintson ide!
© Copyright 2018